Oh, zit dat zo…!

(O ja, zo zat dat…!!)

Het onderwerp van deze keer: Oorproblemen

Kun je duiken als je problemen met je oren hebt?

In deze editie wil ik ingaan op de vragen “Welke type oorproblemen zijn er en wat betekent dat voor het duiken?” en “Welke hulpmiddelen zijn er om duiken toch mogelijk te maken?“.

Om te beginnen, ik ben geen arts, ik heb hoogstens wat ervaring met problemen, raadpleeg bij twijfel altijd eerst een arts!!

Het oor

werking van het oor 450pxjpgAl uitgebreid gehad tijdens je cursus: het oor. Nu even in het kort.

Het middenoor wordt van de ‘vuile’ buitenwereld afgeschermd door het trommelvlies. Van binnen is het middenoor met de neusholte verbonden via de buis van Eustachius. De luchtdruk in het middenoor moet gelijk zijn aan de lucht-/waterdruk aan de buitenkant van het trommelvlies, bij verschil: klaren.

Problemen

Aan basis zijn de oorproblemen in de volgende categorieën in te delen:

1. Water in het oor

Op zich hoeft een gat in je trommelvlies geen problemen te zijn voor het dagelijks leven. Het wordt echter een probleem als er water aan de verkeerde kant van het trommelvlies komt. In je oor is het heerlijk warm (en vochtig v.h. water), ideaal voor bacteriën om een flinke oorontsteking te veroorzaken.

Duiken met een gaatje in je trommelvlies is theoretisch mogelijk, mits er geen (vervuild) water in je oor kan komen.

2. Beschadiging trommelvlies

Als het klaren even niet helemaal lekker gaat en je meer druk op je oor zet, ontstaat er bij het klaren al gauw een (micro) beschadiging aan het vlies. Komt daar vervolgens ook nog wat vuil water bij, heb je ook hier een kiem voor een ontsteking. Meestal is dit zo minimaal en is je lichaam zo effectief dat het niet leidt tot problemen. Wees echter wel alert als er wat grotere drukproblemen waren…

3. Oor squeeze

Raakt door bijvoorbeeld een verkoudheid de buis van Eustachius voor of tijdens de duik verstopt, dan is het niet (meer) mogelijk de druk aan beide kanten van het vlies gelijk te maken en kan er grote schade aan het vlies en het middenoor ontstaan.

Oplossingen

Gelukkig zijn er niet alleen problemen, maar ook oplossingen ;-)

Voorzichtig klaren

Inkoppertje, voor de compleetheid toch noemen. Zet tijdens het klaren niet te veel druk op je oren, lukt het even niet ga dan terug naar de diepte waar het nog wel ging… Voorkom beschadigingen aan het trommelvlies.

Oren droog maken

Probeer na het duiken je oren zo droog mogelijk te maken. Bacteriën kunnen niet leven in droogte en dus ook niet zorgen voor een ontsteking. Blijft er een waterbel in zitten houd dan je hoofd schuin, friemel aan je oor en/of maak korte felle bewegingen totdat de bel uit je oren is.

Lukt dit niet en is je trommelvlies niet te zwaar beschadigd, kun je ook een water-oplossend middel gebruiken, bv. ‘Ear drops for all watersports’.

Zuurtegraad verhogen

Je oorsmeer is zuur. Heb je te goed schoongemaakt of is tijdens de duik je oor schoongespoeld en heb je toch een beschadigd vlies, is het verhogen van de zuurtegraad in je gehoorgang een goede optie, bacteriën kunnen daar heel slecht tegen. In grootmoederstijd werd dat gedaan met druppeltjes azijn afgedekt met watjes. Op dokters recept zijn ook ‘zure oordruppels’ te verkrijgen, die tevens een genezend effect hebben.medicalplugss-400x400

Proplugs / Pro-ear 2000

Voorkomen is beter dan genezen. Oftewel, als er geen (vervuild) water in je oor komt hoeft dat er ook niet uit. ‘Proplugs’ zijn kleine dopjes die je in je oorschelp plaatst en deze afsluiten van water. In de proplug zit een klein ventieltje die ervoor zorgt dat de druk aan beide zijden langzaam gelijk wordt, zonder dat er vervuild water in je oor komt.

Een variant daarop is het Pro-ear 2000 masker met geïntegreerde oordoppen. Deze doppen sluiten je gehele oorschelp af van het water, een buis tussen dop en bril zorgt ervoor dat der luchtdruk in je bril gelijk is aan die in de dop. pro-earBij deze bril is ook een bijbehorende cap te verkrijgen, zodat ook duiken in kouder water mogelijk is.

Zoutwater

Uiteraard kun je met een verstopte neus niet duiken, maar als het een klein beetje is of het klaren wil niet lekker, dan is het opsnuiven van zout water een optie. In het buitenland wordt dit vaak geadviseerd en sommige doen het bij duiken in de zee altijd… Heb je geen zee in de buurt, dan is Otrivin Zoutoplossing ook een optie. De meningen over zout water snuiven zijn verdeeld, onderwater mag er geen blokkering van de eustachiusbuis komen…!!

Tot slot

Er zijn vele problemen, oplossingen en meningen, op internet is hier veel over te vinden. Een goede locaties om een zoektocht te starten zijn:

Veel duikplezier, Sikkie
lets dive kader120